Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2016 11:52 - Избрани части от книгата "Забравените Българи" - Камен Калчев
Автор: kamenkalchev Категория: История   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Здравейте приятели. Днес публикувам в блога си подбрани части от Шестата глава на книгата "Забравените българи", която подготвям за печат. Ще бъда много благодарен на всички които проявят желание да четат публикациите.




Разцвет на Волжка България от ХI век до 30-те години на ХIII век

До края на IХ век владетелите на Волжка България били под силното политическо влияние на Хазарския каганат. През първата четвърт на Х век в страната започва период на изключителен възход, свързан с управлението на хан Алмъш. Стремейки се да се противопостави на хазарите, той приема исляма през 922 година. Голяма част от населението на Волжка България също приело исляма, но и много хора запазили старата си вяра. Основната маса от племето суваз, която живеела на север от малката река Джавшыр, отказала да приеме исляма и съхранила старата си вяра и названието сувази или чуваши.

В края на ХII век Волжка България обхващала вече значителни територии между река Казанки на север, реките Яик и Белая на изток, река Жигулей на юг и реките Сура и Ока на запад. Столиците на Волжка България градовете Болгар (от края на VII век до втората половина на ХII век) и Биляр, се превърнали в най-големите градове в Поволжието и цяла източна Европа. Те имали голямо културно и търговско значение за източна Европа. В някой историческите извори има данни, че още от IХ век търговци от Волжка България обикаляли Европа и Азия като предлагали стоките си от Испания и Португалия до Индия и Китай......

В края на ХI век между Волжка България и североизточните руски княжества започнали поредица от войни. Основната причина за тях била контрола над долното поречие на река Ока. Само в руските летописи и исторически хроники има запазени сведения за поне 20 (двадесет) войни. Особено интензивни и продължителни били военните действия между руските княжества и Волжка България в периода между ХI век и XII век. Тези войни отслабили съпротивителните сили на страната. Всичко това станало по време на надвисналата над източна Европа татаро - монголска заплаха. Едва през 1229 година по-време на опустошителното за Волжка България, татаро - монголско нашествие с руските княжества били установени мирни взаимоотно-шения.

До татаро - монголското нашествие, тоест до тридесетте години на ХIII век в българската етническа общност нямало радикални разногласия и противопоставяния или деления между мюсюлмани, християни или езичници живеещи в границите на Волжка България. Напротив владетелите на Волжка България се славели с толерантността си спрямо всички етноси и вероизповедания в контролираните от тях земи. Едва след установяването в Поволжието на мюсюлманизираните кипчако - татари, по време на така наречената Златно - Одринската епоха започнали процеси на разединение в голямата българска етническа общност, живееща в района на Средното Поволжие.......

Българската етническа общност в Средното Поволжие се формирала върху основата на постепенната консолидацията на българските племена и суварите от една страна и засилената асимилация на фино - угорското население живеещо по тези земи. Постепенно на асимилация били подложени и неголеми групи етническо население от буртаси, башкири и други малки народности, живеещи в районите на Средното По-волжие.

В руските летописи от ХII и ХIII век цялото населението на Волжка България се обозначава със събирателното име българи. В арабските летописи от този период освен за българи като събирателно име, се говори и за отделни народностни групи живеещи в района на Поволжието. В много тези запазени летописи арабската форма на етнонима "сувар", "суваз" трябва да се произнася, както предполагат много учени и изследователи, като "сюваз". Тази дума в последствие най-вероятно се е трансформирала в термините "чаваш" и "чуваш". Според мнението на видния чувашки историк и етнограф В. Д. Димитриев, както и на много други учени е правилно част от населението на Волжка България да се назовава като българо - чуваши.

В недалечното минало например марийците (черемисите), живеещи в равнините райони на Поволжието, са наричали българо-чувашите "суасами". Този термин се е възприел от голяма част от заселилото се в Поволжието през ХIII и ХIV век население, известно ни по-късно под наименованието казански "татари". И сега марийците наричат чувашите с името "суасла мари" което дословно означава "човек от сувазките равнини". Трябва да отбележим също, че днес равнинните марийци, живеещи в погранични с Република Татарстан региони, ги наричат "суази", а равнинните марийци живеещи, по левия бряг на река Волга наричат чувашите, живеещи по десния бряг на река Волга, "курк мари", тоест планински хора. Н. И. Ашмарин отбелязва, че думата "чаваш" в миналото се е произнасяла и като "чуваш" и тя е една от следващите форми на думите суас и савас.

По този начин днес спокойно може да се каже, че онази част от българското население, живяло в района на Поволжието, ще се е наричало и българи и сувази (чаваши - чуваши), а и самият общоетническия термин българин или булгарин е покривал напълно самоназванието чуваш.

 Н. А. Фирсов отбелязва, че днес не бива да ни смущава обстоятелството, че за чуваши се говори в историческите извори едва през XVI век, защото имената на народите се изменят в зависимост от изменението на политическото положение. През епохата на разцвет на българската държава в Поволжието, чувашите са живеели приблизително там, където живеят и днес, но във Волжко-Камска България те са заемали господстващо положение в градовете и аулите на страната и са запазили отличаващото ги наименование чуваш, което било и название, определящо ги точно като господарите на този край.

Основният език във Волжка България бил така наречения среднобългарски език - пряк наследник на който днес се явява съвременният чувашки език. Разглеждайки съвременния чувашки език, различните учени и изследователи безспорно и безусловно подчертават, че той съдържа всички характерни за среднобългарския език фонетико-морфологични особености. За това свидетелстват текстовете на надгробните камъни, които са написани по ислямските канони, но на чувашки език. Трябва да отбележим, че наред с арабските графични знаци и символи, години наред продължило да функционира и да се използва и определеното днес като западна разновидност "тюркско" руни-ческо писмо.

В някой отношения съвременният чувашкия език е близък до съвременния български език. Така например звукът "З", които е широко разпространен сред тюркските народи, в чувашкия език съответства на звука "Р", а звукът "Ш" на звука "Л". Това съответствие, което се нарича ротацизъм и ламбдаизъм и е характерно и за българския език. Същевременно това съответствие показва също така и общите в много отношения езикови корени и форми, характерни и за двата езика. Трябва също така да отбележим, че тези особености до голяма степен отличават чувашкия и българския език от тюркските езици. Българските надписи, които са от различни надгробни плочи и са датирани за периода от XIII и XIV век, са сходни с чувашките и се отличават от така наречените "татарски". Ще споменем само, че дори и собствените имена от историческите паметници са сходни с чувашките........

През Средновековието религиозното единство на населението било едно от важните фактори за формирането на дадена народност. Това важело особено много за страните с разноплеменно население. През периода който разглеждаме, свързан с формирането на чувашката народност, основното вероизповедание във Волжка България бил исляма. От една страна исляма бил религията на елита на страната, но от друга бил и общодържавна религия. Той спомогнал за свързването на отделните езически групи и изтласкал на заден план много от традиционните езически вярвания и култове разпространени сред населението на Волжка България. Приемането на исляма от владетелите и както и постепенното му налагане като общодържавна ре-лигия, довело и до формирането на единна народностна група в границите на страната. Удивителен е фактът, че народната религия на чувашите в периода между VII и XVIII век представлявала един вид особен езическо - ислямски синкретизъм. Много чувашки езически имена се явяват общоислямски антропоними.

Според много специалисти в основата си чувашкият език произхожда от предалтайските езици от които се образуват тюркските, монголските и тунгусо - манджурските езици. От своя страна в тюркските езици, се явяват думи, които допринасят за характеризирането на основната материална и духовна култура и обществените отношения. Появяват се такива специфични термини като например: ял (аийл) - “селище”, хапа (капыг) – “врата”, ене (ингак) – “крава”, сет (сут) – “мляко”, ару (уру) – “род”, акке (ана) – “майка”, атте (ата) – “баща, отец”, ывал (огул) – “син”, таван (туган) – “роднина” и други.......

Предците на чувашите – древните суварски племена, изпитвали силно културно влияние от страна на своите ираноезични съседи и благодарение на това в чувашкия език влезли много древноирански думи от областта на материалната култура, социално политическите отношения, метеорологията и календара, религията и културата, някой топонимни названия като например: несел – “потомство, поколение”, ампар (амбар) – “склад”, салма – “чалма”, щюрпе – “чорба, супа”, хуся - “ходжа, хазяйн”, нурас (месец март) – “науруз” (първия ден на иранската нова година), сум – “число, количество” и други.

През периода прекаран от предците на чувашите в полите на Кавказките планини (V-VІІ век от н. е.), тяхната култура се обогатила с много елементи от културата на кавказките народи: арменци, грузинци, аланци и други.

Според изследователите, общонародния език известен днес като чувашки тип език се е явявал във Волжка България най-вероятно официален държавен език и се е използвал в съдопроизводството, управлението, образованието, богослужението, търговията и т.н. Затова той оказва огромно влияние върху езиците на народите, живели в границите на Волжка България и средното Поволжие. В марийския език днес има около 1500 думи, в унгарския над 500, в мордовския повече от 100 и т. н.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kamenkalchev
Категория: История
Прочетен: 35199
Постинги: 11
Коментари: 10
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930